On loomulik, et pärast sünnitust peavad naised maadlema soovimatu kõhurasvaga. Kõhurasvast vabanemise vastu aitavad eelkõige treeningud ja tervislik toitumine, kuid nii nagu rasedus on iga naise puhul individuaalne, on seda ka sünnitusjärgne kõhulihaste taastumine. Tavaliselt kulub täielikule taastumisele umbes kuus kuud, aga palju sõltub ka naise eelnevast treenitusest. Pärast sünnitust on oluline taastada lihastunnetus ja selle tõttu soovitatakse alates kuuendast nädalast pärast sünnitust hakata tegema regulaarselt spetsiaalseid hingamisharjutusi ning vaagnapõhja ja kehatüve tugevdavaid harjutusi.

Mis on diastaas ja kas see on normaalne?

Kui pärast sünnitust jälgitakse toitumist ja tehakse mõõdukalt trenni, kuid kõht ei taha kuidagi tagasi tõmbuda, võib süü peituda kõhulihaste väljavenimuses ja diastaasis. Diastaasiks nimetatakse kõhu sirglihaste lahknemist kõhu keskjoonel ja see on raseduse ajal täiesti normaalne protsess, sest lihaseid ühendav sidekirme venib lapseootuse ajal välja. Loode vajab kasvades rohkem ruumi ja lihaste venimine võimaldab ruumi juurde saada. Kui paljudel juhtudel tõmbuvad lihased pärast sünnitust täielikult kokku tagasi, siis osal juhtudest saab lihas ülevenituse tõttu kahjustada ja diastaas jääb pärast sünnitust alles. See võib olla ühtviisi häiriv nii esteetiliselt kui ka funktsionaalselt, põhjustades lihasnõrkust ja seljavalusid. Kui sidekirme lihaste vahel peaks katkema, võib tekkida isegi song. Kindlasti tuleks meeles pidada, et pärast sünnitust tavapärased kõhulihaste harjutused, nagu näiteks istessetõusud, ei sobi, sest nende tegemine võib suurendada tekkinud diastaasi.

Sven Troost
Pärast sünnitust rippuvast kõhust ja kõhurasvast vabanemiseks on lihaste taastamisel küll esmatähtis lihastreening, aga kui lihasfastsiad on vähese elastsuse tõttu veninud, siis võib treeningefektist jääda väheks.

Kui lihastreeningust jääb väheks

Kõhukirurgiaga tegelev doktor Sven Troost sõnab, et pärast sünnitust rippuvast kõhust ja kõhurasvast vabanemiseks on lihaste taastamisel küll esmatähtis lihastreening, aga kui lihasfastsiad on vähese elastsuse tõttu veninud, siis võib treeningefektist jääda väheks. Üleliigne nahk ja venitusarmid paraku harjutustega ei kao. Kogenud kirurg soovitab siinkohal kaaluda kõhuplastikat, mille käigus saab fastsiate tugifunktsiooni taastada. Kõhuplastika sobib neile, kellel on kõhunahk ja lihased väljaveninud ning kes soovivad kõhu kuju või lihasfunktsiooni taastamist. Tänu kõhuplastikale muutuvad ka edasised treeningud tulemuslikumaks. „Raseduse jooksul väljaveninud kõhunahk ei pruugi pärast sünnitust täielikult kokku tõmbuda ja võib jääda üleliigsena kõhule rippuma. Veninud kõhunaha korrigeerimiseks on kõhuplastika ainus töötav meetod, sest kõhult eemaldatakse üleliigne rippuv nahk. Kõhuplastika käigus saab eemaldada ka üleliigset rasvkude. Selleks tehakse kõhuplastika operatsiooni käigus ka rasvaimu protseduur,” selgitab doktor Troost. Huvitav on teada, et kõhuplastika annab esteetilise efekti ka stabiilse kaaluga meeste või naiste puhul, kelle nahatoonus on ealiste muutuste tõttu vähenenud.

Doktor selgitab, et kõhuplastika puhul tehakse nahalõige puusast puusani bikiinide alla jäävasse piirkonda ja ümber naba. Operatsioon kestab enamasti 1,5–2 tundi. Oluline on aga teada, et kõhuplastika operatsiooniga peaks ootama vähemalt aasta pärast sünnitust, sest selleks ajaks on organism jõudnud piisavalt taastuda ja nii on võimalik hinnata, millisel määral on kõhulihaste lahknemine probleemiks ning kas kõhul on eemaldamist vajav rasv või välja veninud kõhunahk endiselt alles. „Kõhuplastikat soovitaksin teha siis, kui rohkem sünnitusi ei ole planeeritud, sest sellisel juhul on tulemus kõige püsivam,” sõnab doktor Troost.

Vaata lähemalt troostkirurgia.ee.

Jaga
Kommentaarid