Õnneks on telefonid ja sotsiaalmeedia

Silver peab tänuväärseks, et tänapäeval on videokõned nii heal tasemel ning ühenduses saab olla kogu aeg. Ta soovitab ka teistele peredele, kes sellisesse olukorda satuvad, võimalikult palju helistada, videokõnesid teha ja pilte saata. Ühenduse olulisust rõhutab ka MTÜ Enneaegsed Lapsed juhatuse liige Eva Näf. „Eriti talvel, kui ööpäev pimedusest sassi läheb, võiks kokku leppida kindlad kellaajad ja vähemalt kord päevas ühendust võtta: pildistada, salvestada, mälestusi luua. Ka sellest saab hiljem kokku oma lugu. MTÜ-na pakume vanematele abi ja tuge ning neile peredele on loodud ka Facebooki grupp „Enneaegsed imed“, kust leiab tõestust, et august on võimalik välja tulla,” räägib ta.

Ehkki olukord on võrreldes kriisi algusega oluliselt paranenud, vajavad MTÜ Enneaegsed Lapsed hinnangul enneaegsete laste vanemad ka uute viiruslainete ajal kindlust, et mõlemad vanemad saavad olla oma lapsega koos tema sünnist alates. Vaid nii on lapsele elu algusest peale tagatud nahk-naha kontakt ja soovitatud imetamissuhe. „Meiega on suhelnud emad, kes ei saanud 30 päeva beebit näha. See tekitas meeleheidet ja ebaõiglustunnet ning probleeme, nagu imetamissuhte kahjustumine,“ seletab Näf. „Iga kord, kui sünnib laps, sünnib perekond uuesti — olgu see laps kui mitmes tahes. Seetõttu on ka isa juuresolek sünnihetkest alates väga oluline. Nüüdseks jagatakse väga palju teadmisi selle kohta, et vanemaid ja lapsi ei tohi eraldada ja vanemaid on vaja toetada.

Heategevuskampaania, kuhu igaüks saab panustada

Et eelpool kirjeldatud olukordi vältida, kestab 1. oktoobrist kuni 1. novembrini heategevuskampaania, kus kaasa aidata saab igaüks — ikka selleks, et enneaegsete laste ilmaletulek oleks rõõmsam ja turvalisem. Koostöös Silveri, Pampersi ja MTÜ-ga ilmuvad ka õpetlikud lühivideod, kus Silver annab näpunäiteid enneaegse lapse eest hoolitsemiseks. Videod avaldatakse MTÜ Enneaegsed Lapsed Facebooki lehel ja Silveri Instagrami kontol. Videotes puudutab Silver erinevaid teemasid — alates enneaegse lapsega seotud küsimuste ja murede puhul abi ja toe leidmisest kuni mähkmete vahetamiseni. Esimeses videos räägib ta, kuidas suurendada enneaegse lapse ja vanemate vaimset heaolu ning omavahelist sidet?

Ida-Tallinna keskhaigla vastsündinute osakonna juhataja Pille Andresson nõustub, et 2020. aasta kevad oli väga emotsionaalne ja raske, kuid rõhutab, et kriisi tuleb vaadata ajalises kontekstis. “Ka meedikutel polnud selliseks olukorraks piisavat ettevalmistust ning nii seisime valiku ees, kas riskida personali ja enneaegsete laste haigestumisega või kaitsta kõigi tervist,” seletab Andresson. Niisuguse olukorra kordumiseks Andresson enam võimalust ei näe: nüüdseks on haiglatel raskustega toimetulekuks märksa enam teadmisi. Inimesed on vaktsineeritud, enesekaitsevahendeid on rohkem ja testimisvõimekus on suurenenud, mistõttu saavad sünnituse juures viibida ka isad.