Sellest küsimusest sul pääsu pole — ühel hetkel tuleb see teema päris kindlasti päevakorda. Vastus “emme nabast” võib küll kolmeaastase huvi hetkeks rahuldada, kuid varem või hiljem pöördub ta selle juurde tagasi ning pärib aru. Parem on kapsalehed ja kured mängust üldse välja jätta. “Emme kõhus on üks väike muna ja väike seeme, kui need kokku saavad, hakkabki laps kasvama” või “Kui issi annab emmele seemne, hakkab sellest emme kõhus laps arenema.” Selline seletus on mudilasele selge ja arusaadav ning saadab talle signaali, et võib ka kõige piinlikumates küsimustes alati sinu poole pöörduda.

Kas jumal on olemas?

Kuidas sa sellele küsimusele vastad, sõltub sellest, kuidas sa ise jumalasse suhtud. Selles küsimuses ei ole õiget ja valet suhtumist. Sa võid öelda, et sina ja su kaaslane ei usu jumalasse, kuid on palju inimesi, kes usuvad ning päris kindel ei ole tema olemasolus keegi. Loodetavasti innustab selline vastus last ise edasi arutlema ning austama teiste inimeste valikuid.

Miks mul sõpru ei ole?

Sellele ei maksa vastata “Aga sul on ju palju semusid, kullake!” Kui ta nii küsib, järelikult ei ole või tunneb ta end hetkel üksildasena. Seda küsimust saad sa kasutada lapsele sõprusest rääkimiseks ning temaga sel teemal pikemalt vestlemiseks — lase tal pakkuda lahendusi, kuidas võiks sõpru juurde saada, kuidas võiks nendega vestlust arendada, milliseid mängi mängida. Tuleta talle meelde, et sõbrad võivad tülitseda ja sellest ei juhtu midagi, homme saab uuesti ära leppida.

Miks see tädi nii paks on?

Sellisel hetkel sooviksid sa ilmselt lõplikult maa alla vajuda ning punastad. Vaigista oma last ning selgita talle, et sellised sõnad teevad inimestele haiget. Kui tal on lisaküsimusi, vasta talle, ära vingerda vastamisest kõrvale.

Kas sa armastad mind veel, kui beebi sünnib?

Rasedus ja uue beebi sünd on mudilasele raske aeg ning ta muretseb ees ootavate muudatuste pärast väga. “Kas sa oled siis veel minu ema ka?” küsib ta sulle suurte murelike silmadega otsa vaadates. Kinnita talle, et oled endiselt tema armas emme ning armastad teda täpselt sama palju kui varem ning selgita, mis muutub, kui beebi sündinud on.

Miks mu jänes ära suri?

Lapsed kiinduvad oma lemmikutesse väga ning nende surm võib lapse väikese maailma päris sassi lüüa. Sind ootavad tõenäoliselt ees väga tõsised ja rasked küsimused, millele vastuseid anda. Ka siin on parim lahendus selgitada lapsele olukorda nii, nagu see tegelikult on — jänes suri, sest ta oli haige või ta jäi vanaks ning kõik elusolendid surevad kord. Kui jänku pandi loomaarsti juures magama, ütle lapsele, et see oli parim viis loomakese valusid leevendada. Ära keela lapsel oma lemmikust rääkida, julgusta teda selleks ning meenutage koos. Siis ei jää talle meelde vaid kurbus ja valu, vaid ta suudab rõõmustada ka toredate koos oldud aegade üle.

Kas vanaema saab terveks?

Kui vanaema on tõsiselt haige, on su esimeseks reaktsiooniks ilmselt soov lapse tundeid säästa ning vastata “Jah, kallis, vanaema paraneb kiiresti!” Tegelikult ei ole see parim variant — nii annad talle hoopis lootust ja kui memmeke terveks ei saagi, on lapse kurbus seda suurem.

Parem ütle nii: “Vanaema on haiglas, kus tema eest hoolitsevad tublid arstid ja nad annavad endast parima, et vanaema paraneks.” Lisa, et kõik loodavad, et ta saab terveks. Kui memmeke siiski siit ilmast lahkub, julgusta last küsima ja vasta talle ausalt, hoolimata sellest, kui raske see vestlus teie mõlema jaoks on. Ta peaks mõistma, et surm on loomulik ning sellest rääkimine aitab valust üle saada.

Miks ma pean kooli minema?

Tahaksid piirduda lihtsa ja loogilise vastusega: “Sest seaduses on nii kirjas!” kuid sellest ei ole su lapsele mingit abi. Selgita, et õpetajad annavad talle teadmisi, mida tal läheb elus vaja, ta saab teada väga palju uut ja põnevat inimeste, loomade, maailma jne kohta, saab sõpradega koos olla, õpib iseseisvust. Jutu käigus saad ka välja uurida, miks talle koolis ei meeldi — kas tegu on vaid hetkelise tusatujuga või on mõni suurem probleem üles kerkinud.

Miks inimesed narkootikume tarvitavad?

Ahvatlev oleks vastata "sest nad on lollid!", aga see ei anna mudilasele teadmisi juurde. Ta teab isegi, et mõistlikud inimesed nii ei tee. Selgita parem, et narkootikumid tekitavad väga lühikeseks ajaks väga hea tunde, kuid nende tarvitamisel on väga kurvad kõrvalmõjud. Last ei ole vaja koormata detailide ega pikkade kirjeldustega, räägi talle täpselt nii vähe kui vaja, et tema uudishimu rahuldada.