Selline avastus on laste tervise suhtes väga oluline, sest on ammu teada, et lapsed, kes esimese eluaasta jooksul palju kaalus juurde võtavad, on suurema tõenäosusega kaaluprobleemidega hädas ka tulevikus.

Uuringu käigus jälgiti 250 ema ja last. Pooltele neist andsid arstid ja ämmaemandad nõuandeid, kuidas beebit toita ja uinutada, räägiti unekoolist ja soovitati pudeli pakkumise asemel lasta tital ennast magama nutta. Kuigi see võib tunduda liiga karm, selgitab töörühma liige Jennifer Savage, beebid tavaliselt ei nuta öösiti nälja tõttu. Üldjuhul on asi milleski muus, näiteks selles, et tita ei oska uuesti uinuda ning piimapudelit pakkudes rikub ema niigi segase unerütmi veelgi rohkem ära ning lisaks tekitab ebatervislikke toitumisharjumusi.

Lapsed, kes öösiti süüa ei saanud ja kes pandi voodisse hiljemalt kell 8 õhtul, magasid üheksakuuselt 1,5 tundi kauem kui teise grupi lapsed, kelle õhtune uneaeg jõudis kätte hiljem. Ja aastaseks saades oli neist suurem osa normaalkaalus ning nemad ei pea tõenäoliselt täiskasvanuna ülekaalu pärast muret tundma.

Eksperimendi autor Ian Paul selgitab: „Vanemad kipuvad arvama, et kui nad lapsi pikemalt üleval hoiavad, magavad titad öösiti paremini ega ärka üles. See ei ole tegelikult nii. Kui laps on päeval kauem üleval, ei maga ta öösel sellevõrra kauem. Hea ööune tagab varasem uinumine ning hea unerežiim, mis ei hõlma endas öist söögikorda. Kõik titad ärkavad öösiti, aga kui meie vanematena ei tekita neis ootust, et neid sülle võetaks ja toidetaks, õpivad nad ise end maha rahustama ja uuesti uinuma."

Allikas: Daily Mail

Jaga
Kommentaarid