“Arvasin varem, et ideaalne elu on veatu. Enam mitte. Ideaalses elus on koos valu, ilu, inetus, headus... Kui leiad ka raskustes ilu, ongi see ideaalne,” usub Teele Viira, kes koos poja Charlie ja elukaaslase Kristopheriga eriolukorra ajal Saaremaale lõksu jäi.

KOLUMN: Taaskohtumise rõõm

"Kaks kuud isolatsioonis tegid päris hästi selgeks, millest üks inimene elus puudust tunneb. Nüüd, kus piirangud on leebumas, tekitavad taaskohtumised suurt rõõmu," leiab Laura Kõrvits.

KOLUMN: Oeh! Tere, lõputud suverõõmud!

"Tüdrukud, mul on teile kooliaasta eduka lõpetamise puhul üllatus!" teatan lastele, kui nad rongiga isa juurest tulevad." Elis Seppius kirjutab, kuidas lapsed talle elu õpetavad.

KOLUMN: Minu kuueaastane õpetajaproua

"Laste kasvatamine on huvitav kunst. Arvad, et sina õpetad, kuid tegelikult õpetatakse hoopis sind ennast," nendib tüdrukute isa Illimar Pilt.

Sel aastal tuleb suvi teisiti

Kui turvaline on se suvel vanavanematega koos olla? Kas sõprade perega jaanituld teha on ohutu? Milliste tunnetega astuvad pered suvesse, kuidas distantsõppe katsumused kokku võtavad ja kas nad suudaks samal viisil sügisel uuesti pihta hakata? Oma mõtteid jagavad ka Irja Lutsar, Mailis Reps ja koolipsühholoogide liidu juht Karen Maikalu.

Mida teha, kui laps kurdab igavust?

Psühholoog selgitab: lapsel peabki laskma vahepeal igavleda, sest just siis hakkavad tööle ta loovus ja fantaasia. Kui sa ei kujunda kogu lapse päeva ära, kasvavad ta julgus, enesekindlus ja vastutus. Pole mõeldav ega ka mõistlik, et kujundad ise kogu lapse suvise päevakava ja tegeled temaga katkematult.

Meie lapsed ei saa enam vanaemale külla

Pingeliste peresuhete puhul on kõige hullem, et kannatavad lapsed. Sageli on tüli taga ühine maamaja või suvekodu. Kui üks vanematest katkestab suhted oma sugulaste, õdede-vendade või vanematega, katkevad ka laste suhted nendega. Nii kaob lastel võimalus suhelda inimestega, kellega neil oleks tegelikult täielik õigus lävida – vanaema ja tädiga. Pereterapeut Triin Kahre annab nõu, kuidas suhteid hoida.

Nutame ja jonnime kõik koos?

“Lapse jonni peale ise nutma pursata on igal juhul parem kui põnni peale karjuda,” ütleb kolmeaastase Jakobi ema Aveli. Kuidas teha vahet nutul ja jonnil? Kuidas lapse tunnetele adekvaatselt reageerida, kui endalgi sees mässab? Terapeudid annavad nõu.

Fotoseeria sünnitusest: aitäh, Luna, et mind oma emaks valisid!

"Luna tuli päev pärast mu kalli ema matuseid. Kodus. Oma issi Ericu, vendade Maru ja Hugo, ämmaemand Ingridi ja mu sõbrannade toetusel. See oli mu neljas sunnitus ja kolmas kodusunnitus. Emotsionaalselt kõige raskem, aga ka kõige ilusam," kirjutab Ingrid oma kodusünnitusest ja lubab meil kõigil vaadata sellest pilte.

Eestlanna naer ja pisarad Dallases

Hille Hanso vestles eestlannaga, kes on juba tosin aastat abikaasaga USAs Texase osariigis elanud. “Meie motoks on, et suhe on tiimitöö. Ray on minu kalju ja mina tema vikerkaar,” ütleb Sauelt pärit Ragne. Dallase elu näitab üsna tõepäraselt samanimeline seebiseriaal, tõdevad nad.

Reigo Ahven: sõpru on palju, isasid ainult üks

“Minu jaoks oleks suurim kompliment, kui lapsed ütleksid, et olen täiesti tavaline isa,” naerab üks Eesti tunnustatumaid trummareid Reigo Ahven, kes karantiiniajal lapsedki trummiusku meelitas ja nendega nüüd Ahven TVs musitseerib. Käisime neil külas!

Jätsin mehe maha. Ja sain teada, kui väga teda armastan

Tundsin end oma abielus nagu puuris. Puuris, mille uks oli tegelikult lahti, aga ma ei julgenud sellest välja minna. Ma ei olnud ju kunagi väljas käinudki – olen olnud abikaasaga koos üle poole elust, 24 aastat. Siis aga võtsin julguse kokku ja kolisin meie ühisest kodust välja.

Eit ja taat jäävad vanaks. Miks me varem lapsi ei saanud?

"Ma olin 40aastane, kui Rupert sündis. Oleksin pidanud lapse varem saama, mõtisklen, kui leian last valvava kurnatud vanapaari igatsevalt välisukse poole piilumas," kirjutab Diana Luik.

Hormoonvahendite ehmatavad kõrvalmõjud

Suur osa meist kasutab raseduse ärahoidmiseks hormonaal­seid vahendeid. Mõned naised kohtuvad aga ­ehmatavate ­kõrvalmõjudega – kaalutõus, vaheveritsused, libiido langus, ­meeleolukõikumised, isegi depressioon, ärevus- ja paanikahäired.

5 küsimust lapsi ähvardava Kawasaki haiguse kohta

Laste haigestumist Kawasaki tõppe on seostatud COVID-19 viirusega. Kui ohtlik see haigus Eesti lastele on? Selgust aitab tuua Tallinna lastehaigla reumatoloogia­teenistuse juhataja dr Sirja Tarraste, kes on ise Kawasaki haigusega lapsi ravinud.

Beebi kõrvalt beebiootele – kas mõistlik mõte?

Kaks last väikese vahega – olin selle kohta kuulnud üsna vastandlikke arvamusi. Mina jäin uuesti lapseootele, kui esimene laps oli üheksakuune, kirjutab Mari-Vivian Ellam. Kas iga naise keha ja meel on valmis järjestikku lapsi saama?

SÜNNITUSLUGU: miski ei valmistanud meid selleks ette

Kui perre sünnib laps, arvestad, et elu muutub põhjalikult. Meil aga hakkasid suured muutused pihta juba ootusajal, kui kolisime Austraaliast Eestisse, ja kulmineerusid sünnitusel ootamatu keisrilõikega.

Mulle on lubatud kõik tunded. Ja sulle ka!

Pisitütre tatsuvad sammud jõudsid magamistoani. Pigistasin silmad kõvasti kinni ja teesklesin magajat. Õige pea kuulsin last ütlevat: “Tasa, emme tudub!” Mulle tikkus pisar silma. Ei, kallikene, emme ei tudu. Emme lihtsalt ei taha ega oska täna suhelda. Ega eile. Või homme. Britt Ernewein kirjutab omal nahal kogetud emme-masendusest.

Naudime päikest, nahka kõrvetamata

Suvi saabub ikka suure hurraaga. Pea aga hetkeks hoogu, et suverõõme ei varjutaks päikesepõletus, mis sillutab teed nahavähile. Nautige päikest turvaliselt!

Marjadest… soolast ja magusat

Marjahooaeg pakub ohtralt mänguruumi. Kui moosist isu täis, proovi mammudest teha põnevaid salateid või lihamarinaadi. Maitsev kooslus on ka lõhe ja sõstardega mahlane võileivatort. Lihtne marjakook või kodune jäts paneb i-le täpi. Paula Särekanno, ruubik.ee, jagab oma retsepte.

Emma — unekooli abil heaks magajaks

Vokaalansambli Others laulja Triin ja ta kaasa Marko tähistasid mais pesamuna Emma esimest suurt sünnipäeva. Sellesse aastasse mahtus ka mitmekuuline magamatuse periood, mida aitas lahendada unenõustaja. Magamatus keerab suhted sassi, leebe unekool päästis aga terve pere.