Mis on histamiinitalumatus ja kuidas välja selgitada, kas sind või last võib see vaevata?
Histamiin on orgaaniline ühend, mida toodab keha ise ja mida saame ka toiduga. See on meile vajalik, sest histamiin osaleb näiteks immuunsüsteemi töös. Probleem tekib siis, kui histamiini saadakse toiduga liiga palju või on histamiini lagundava ensüümi DAO ehk diamiinoksüdaasi hulk organismis puudulik, selgitab toitumisterapeut Külli Holsting.
Histamiinitalumatuse sümptomid sarnanevad allergia omadega: naha sügelus, kinnine või vesine nina, astmalaadsed nähud, unehäired, peavalu, pearinglus, seedehäired, gaasid, kõhulahtisus.
Paljud toiduained sisaldavad vähem või rohkem histamiini või soodustavad histamiini vabastamist organismis.
Kahtlustad seda?
Talumatust kahtlustades peaks alustama sellest, et väldid kuu aega suure histamiinisisaldusega toiduaineid. Siis on näha, kas vaevused vähenevad või kaovad. Seejärel tuleks pöörduda laste- või perearsti poole, kelle ülesandeks on diagnoos panna või patsient edasi suunata.
Suure histamiinisisaldusega on kõik konservtoidud, suitsutatud lihatooted, vanad juustud, kaunviljad, mõned pähklid, enamik tsitruselisi, nisutoidud ja tee. Ka säilitusained ja kunstlikud värvained soodustavad histamiini teket.