Emadepäev seostub mulle kuidagi rohkem oma ema lapseks olemisega, mitte emaks­olekuga oma poistele. Mäletan, kuidas väikse tüdrukuna mõtlesin, et halbu emasid ei ole olemas. Et kõik emad on ilusad, hellad ja head – täpselt nagu minu ema. Usun seda siiani, üksikute eranditega, kellest kuulnud.

Mul on tunne, et üks emade peamisi ülesandeid on lastele alati andestada, eriti kulub see ära nende teisme­eas – mina, kes ma olin päris keeruline teismeline, meenutan just seda erilise tänutundega. Elis kirjutab oma seekordses kolumnis, kuidas tütrena oma emale andestada, ja mõtiskleb, kui mõnusas rollis saavad särada vanaemad. Need rollid – kes kellele parasjagu andestab või kellel kelle eest hoolitseda tuleb – võivadki elu jooksul vahelduda.

Kaks noort naist meenutavad, kuidas nad said esimest korda emaks – olles veel ise lapsed. Ingrid räägib, et tal oli 15aastasena rasedusest teada saades suur hirm: ema saab väga kurjaks. Tema ema asus tütart aga toetama. Vist ongi üks keerulisemaid asju toetada oma last milleski, mis vanematele sisimas täiesti ootamatu ja mitte just esimene eelistus on.

Kes on hea ema, kuidas ta lapsi kasvatab ja milliseid valikuid teeb – seda tahame vahel millegi­pärast emadena endale või üksteisele rangelt sõnastada ja selgeks teha. Milleks? On sadu erinevaid viise olla hea ema ja mitte ükski viis ei eelda eksimatust. Sa oled hea!

Loe, millest Pere ja Kodu mainumbris veel juttu:
(loo pealkirjale klikkides jõuad otse seda lugema)

“Ka mina tunnen vahel, justkui oleksin emana rohkem vastutav laste eest. Siis aga tuletab Marko mulle meelde, et oleme võrdsed,” räägib Aaroni ja Arturi ema, IT-ettevõtja Kristel Kruustük Pere ja Kodu kaaneloos. Nende perel käis külas Katariina Ratasepp.

Et pisike ­patarei teeb lapse kõhus väga palju pahandust, teab enamik vanemaid (kui ei tea, loe SIIT). Sellele, et väike magnet võib alla­neelamisel suurt ohtu ­kujutada, ei oska me ehk mõelda. Aga võib, eriti kui neid on rohkem kui üks. Magnetid tõmbuvad omavahel kokku ka eri sooleosades ja kui nende vahele jääb sool, võib see põhjustada seedetrakti mulgustumise. Auk sooles on aga hävitav, sest soolesisu puhtas kõhuõõnes tekitab väga raske infektsiooni.

“Lugesin mõlema rasedusega “Loomuliku sünnituse teejuhi” läbi. Toetan selle raamatu põhimõtet, et kõik sünnituse, raseduse ja naiseks olekuga seotu võiks olla nii looduse ja ürgolemusega kontaktis kui võimalik. Tütre tulekul see ka õnnestus!” tõdeb lauljatar Teele Viira ja jagab meiega oma teise lapse sünnilugu.

“Teismelisega on suhe igas vanuses vanemal ilmselt sama – vahel ta vihkab sind, vahel armastab!” ütlevad emad, kel on tütrega 16 aastat vanusevahet ja kes täidavad ühtaegu nii sõbranna kui ka ema rolli.

“Kolmandal kunstliku viljastamise katsel olin kindel, et viimaks peab see õnnestuma. Vastasin arsti kõnele nii lootusrikkalt ja siis see tema vastus... et ka seekord kahjuks: EI. Appi, mis tunne mul oli! Ma lihtsalt jooksin nuttes õue. Suutsin vaid nuuksuda, midagi oleks mu seest nagu katki rebitud,” meenutab Katerin.

“Mul on neljane poeg, kes enamasti on armas ja terane. Kohati tõstab temas pead aga tõeline kuradike. Neil hetkedel teeb ta nooremale õele haiget ja hakkab sihilikult keeldudele vastu,” kirjutab Liis (35). Vastab pereterapeut Triin Kahre.

Kärt Kase, psühholoog-pereterapeut kirjutab, et selle asemel, et lapsele muudkui korraldusi jagada ja teda abistada, peaksime juba päris varakult andma talle jaokaupa iseseisvust, et vastutustunne saaks kasvada koos temaga.

“Minu beebi ei hakka küll kunagi lutti imema!” teatasin 21aastaselt, oodates oma esimest last ning olles kasvatus­teemadel “kõige targem ja kogenum”. Ma ei eksinud. Lutti ei võtnud mu esimene, teine ega kolmas laps. Neljas – temast sai aga lutisõltlane!

Britt Ernewein kirjutab nippidest, mida ta kogus, et lutist vabaneda.

Pehme sai, toekas pihv ja hä-ä-ästi palju kastet. Kellele ei meeldiks mahlased burgerid? Soojadeks kevadõhtuteks on burks just see mõnus kõhutäis. Valmista seda õues grillil, metsas tulel või oma tubases burgerivabrikus, ühtmoodi nämmad tulevad need kõikjal!

“Juba esimesest kettaviskest tuli kogu perel äratundmine, et discgolf on mõnus mäng,” ütlevad Tiina ja Raido. Nende lapsed käisid rajal kaasas juba kärus.

"Kui tuhude vahesid mõõtev äpp soovitas mul haigla poole teele asuda, tundsin suurt kergendust, et ma seekord sinna minema ei pea ja saan rahulikult olla kodus," räägib oma kodusünnituse loo Helen. Kodusünnituste arv on kasvanud ja aina enam naisi soovib sünnitada kodus.

Ühel täiesti hallil päeval paar aastat tagasi istusin diivanil ja mõtlesin eelmistele päevadele. Eelmine päev oli olnud eelmise päevaga sarnane ning sellest eelmine päev eelmise päeva copy ja paste...

Pärast kaht nädalat ohvrimeelset vaikust mu ema poolt – mis järgnes sellele, kui ta alkoholi autosõiduga liitis –, istusin lõunapäikese valguses oma töönurgas. Tuppa ruttas abikaasa: “Su ema on siin!” Korrapealt oli selge, et nüüd mängib võtmerolli see, kuidas mina oma ette teatamata külla saabunud patuserollis ema vastu võtan.

Mida vanemaks ma saan, seda ­rahulikumalt igasuguseid tähtpäevi võtan. Kuid see pole kogu aeg nii olnud.

“Appi, mu laps ei ­mängi üldse omaette!” ­Tuttav lause, eks! Minu omad ka ei mängi. Aga mõnede sõbrannade lapsed jällegi mängivad. Kuidas enda põnnid ka vahel seeliku­saba küljest lahti saada? Elin Järvsaar jagab nõuandeidd, mis kogus kokku vanemlusgruppidest.

Iga laps on oma ema moodi. Või hoopis on ema laste moodi? Hele-Mai Alamaa tehtud imelist fotoseeriat emadest-lastest vaadates on selle üle hea mõtiskleda.

Pandeemia on meiegi elu segi paisanud, kuid Hispaanias on väljakutsetega kergem silmitsi seista,” ütleb meie kaasautorile Hille Hansole seekordses loos Marju, kes mehe ja kahe pojaga seal elab. “Jalutad mööda randa või naudid õitemerd ja tunne on nagu puhkusel.”

“Käisin kolm korda seda korterit vaatamas, enne kui kindel olin, et siia kodu rajan,” meenutab Gea Valner. Ta elab oma nelja lapse ja kassiga Viljandis Mäe tänavas, kuid juba küpseb plaan keset metsa ehitatavasse majja kolida.

Kertu (3) ja Uku (6) näitavad, kuidas saab värvilisest polümeer­savist meisterdada ägeda emadepäevakingi.

Jaga
Kommentaarid