Kõiki Pere ja Kodu värske numbri lugusid saad juba praegu sirvida allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates. Ajakirja saad endale postkasti tellida SIIT.

"Loomulikult tahaksid lapsed olla vahel kahes kohas korraga, sest neil on pere laiali. See on jätkuvalt murekoht ka nende südames. Vahel soovivad nad olla nii maal kui linnas või et vanemad oleksid koos, mitte eraldi," mõtiskleb Lenna värskes Pere ja Kodu juuninumbri kaaneloos.

Sõidan lastele õhtuti lasteaeda järele ja peas hüpleb tihti mõte: „Kas ma saan Villemi käest riielda, et tulin liiga hilja, või tulin hoopis liiga vara?“ Keskmist varianti tal ei ole.

Mul veab. Mu abikaasal on terve hulk õdesid, kellest üks elab Saksamaal ja käib paar korda aastas Eestis. See tähendab ühtlasi seda, et abikaasa soovib teda kindlasti näha.

„Diagnoosi selgumine oli lapsele väga oluline hetk. Ta oli ju pikalt aru saanud, et mingid asjad on talle rasked, aga ei mõistnud, miks. See tekitas temas hirmu, et äkki on ta lihtsalt rumal,” seletab Heidit oma poja Villemi siseheitlusi.

„Kahe lapsega on lõbusam telkida kui ühega või kahekesi,“ leiavad Anni ja Keijo. „Pole vaja muretseda, et nad endale tegevust ei leia – loodus on parim mängumaa.“

Ukrainas toimuva sõja eest pagenud lapsed ja noored suunati üsna pea pärast kodumaaga hüvasti jätmist Eesti koolidesse ja lasteaedadesse. Kuidas nad uue reaalsusega kohanenud on?

Kas ka sinu peres on lapsed nii eri vanuse ja huvidega, et ühiseid puhkuseplaane tundub võimatu teha? Siin on sulle ideed emadelt, kel ühtaegu teismelised ja mudilased.

Uuringute järgi eelistab 70% vanematest üht last teisele. „Ma ei taha nii tunda, aga eelistan oma nooremat last vanemale,“ pihib ka Marion. „Tunnen sellepärast väga suurt süüd.“

„Oleme teadlikult kasutanud ära kogu korteripinna, et iga ruutmeeter leiaks otstarbe,“ räägivad disainer Lis Pikkorainen ja nooremteadur Sten Kauber oma värsket kodu näidates.

„Meie töötuks jäänud poeg ei maksnud oma alaealisele tütrele elatisraha, mispeale lapse ema pöördus kohtusse nõudega, et meie teeksime seda poja eest. Kas selline nõue on õigustatud?“ küsivad vanavanemad. Küsimusele aitab vastata notar Priidu Pärna.

„Jordani vanemad soovisid, et teaksin juudi pühi ja näitaksin välja kuuluvust. Raske sellesse kogukonda kuuluda pole – üks rabi sõidab meil ringi Harley-Davidsoniga ja teine on gei,“ naerab Kerli Kirch Schneider.

Kui laps olin, ootasin suve põnevusega: sai igal pool käia ja palju jäätist süüa. Nüüd, olles ise lapsevanem, tekitab suvi kerget õudu – nii ajaplaneerimise ja logistikakeerukuste kui ka kulude kasvu tõttu.

„Korraga teatas arvutimängu mängiv Patrik sõbrale, et ei saa rääkida, sest ei tunne üht näopoolt. Tundsin kohutavat hirmu ja kiirustasime EMOsse,“ meenutab Triinu.

„Kui ma 22. rasedusnädalal avatud emakakaelaga haiglasse jälgimisele jäin, lootsin südamest, et tänu ravule saab beebi kõhus edasi kosuda,“ jagab Piret jagab enda ja oma beebi katsumusterohket lugu, kes sündis 24.rasedusnädalal.

„Mu laps oli nõus uinuma vaid rinnal. Kokku imetasin teda ööpäevas 18 tundi ja see mõjus mulle laastavalt,“ meenutab Kerli väljakutsuvat aega, mis viis uneprobleemideni. Perenõustaja toob mõned soovitused, mida sellises olukorras proovida.

Lähme lastega loodusesse, metsa ja mere äärde ja vaatame, mida sealt toidulaual kasutamiseks leida võib! Kuidas kõlab üks õitega kaunistatud kaselehevõiku? Pereköögist leiad sel korral mõnusalt värvilised suvised road!

Uku (7) ja Kertu (5) valmistuvad ägeda vihmapilli valmistamisega suvist vihma välja kutsuma.

Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.

„Ükskord tuli Kirke lasteaiast koju ja näitas meile keskmist sõrme...“ alustab näitleja Mihkel Tikerpalu juttu oma peagi neljaseks saavast tirtsust. Milliseid vempe on isaks olek talle veel ette mänginud?

Jaga
Kommentaarid