Selles numbris jagab retsepte Agnes Lupp, nelja lapse ema ja toiduentusiast.

Baklažaani-läätsesalat

2–4 inimesele

Soe salat, mis sobib iseseisva roana söömiseks, aga ka liharoa lisandiks. Soolaga ole pigem tagasihoidlik, sest feta on juba soolane. Ürdipuljongis keedetud läätsed viivad keele alla, aga kindlasti kasuta rohelisi läätsesid, sest punased keevad pudruks. Sidrunikaste annab salatile särtsakust ja värskust.

  • 2 dl kuivatatud rohelisi läätsesid

  • 4 dl puljongit

  • 1 suur küüslauguküüs

  • 1 sidruni koor

  • 1 loorberileht

  • 0,5 tl kuivatatud tüümiani

  • 700 g baklažaani (2 keskmist)

  • 2,5 sl oliiviõli

  • soola ja pipart

  • soovi korral 250 g kirsstomateid

  • 2 suurt peotäit rukolat või muud rohelist salatisegu

  • 60 g fetajuustu

Küüslaugu-sidrunikaste:

  • 2 sl sidrunimahla

  • 4 sl oliiviõli

  • 1 tl Dijoni sinepit

  • 1 hakitud küüslauguküüs

  • 0,5 tl kuivatatud tüümiani

  • maitse järgi suhkrut, soola ja musta pipart

Alusta kastme valmistamisest. Selleks pane kõik kastme koostisosad purki ja raputa need purgis segamini. Jäta kapile ootama. Võta keskmine kastrul ning pane sinna läätsed, puljong, puhastatud küüslauguküüs, sidrunikoor (tõmba koorimisnoaga õhukesed koorelaastud), loorberileht, tüümian ja lase kastruli sisul keema tõusta. Kuumuta keskmisel või pisut nõrgemal kuumusel 15–20 minutit. Kurna läätsed, nopi välja küüslauk, sidrunikoor ja loorberileht, loputa kiirelt külma veega ja jäta sõelale nõrguma.

Kuumuta ahi 220 kraadi juurde ja vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Lõika baklažaan suurteks, umbes 3 cm servapikkusega kuubikuteks ja pane kaussi. Raputa peale soola ja pipart ning nirista üle oliiviõliga, pane ahjuplaadile. Rösti baklažaanitükke ahjus 20 minutit. Pööra kuubikud ümber ja rösti veel 10 minutit. Kui soovid ka kirsstomateid röstida, lisa need nüüd. Küpseta, kuni baklažaani sisu on pehme.

Võta suurem kauss ja pane sinna rukola või salatisegu, lisa läätsed, nirista peale enamik kastmest ja sega läbi. Lisa tomatid ja baklažaan. Nirista baklažaanile ülejäänud kaste ja puista peale feta. Serveeri soojalt või toatemperatuuril.

Lillkapsa ja seente panniroog

2–4 inimesele

Üks mu lemmikutest panniroogadest, mida riisi ja kana juurde teha. Seened võid panna pannile tervelt, aga ka lõigata meelepärasteks tükkideks. Võiga ära koonerda ning värske tüümian teeb selle roa eriti maitsvaks.

  • 50 g võid

  • 1 sl oliiviõli

  • 1 väike sibul

  • 3–4 küüslauguküünt

  • 300 g lillkapsaõisikuid

  • 250–300 g šampinjone (suvel kasuta kukeseeni)

  • väike kimbuke värsket või 1 tl kuivatatud tüümiani

  • soola ja (valget) pipart

Sulata pannil või, lisa oliiviõli ning kooritud-hakitud sibul ja küüslauk. Prae, kuni sibul ja küüslauk muutuvad pehmeks (umbes 3 minutit). Lisa pannile puhastatud, pestud ja soovi korral tükeldatud seened ning prae 4–5 minutit, kuni need on kõikidest külgedest pruunistunud. Püüa seened võimalikult kuivaks küpsetada, vajadusel prae kauem. Lisa väikesed lillkapsaõisikud. Küpseta neid 8–10 minutit, kuni need muutuvad kuldseks ja servadest krõbedaks. Lisa ka tüümian. Kindlasti sega pannil olevat rooga, et maitsed seguneksid ja lillkapsas saaks samuti kuldse jume. Vajadusel lisa veel võid. Maitsesta soola-pipraga.

Röstitud peedi ja bataadi salat

2–4 inimesele

Pere ja sõbrad teavad minu vastakaid tundeid, mis on seotud punapeediga. See pole kunagi minu esimene valik, kuid otsustasin anda peedile võimaluse. Pean tunnistama, et ahjus röstitud punapeet maitseb paremini, kui oodata julgesin. Pealegi, see on kohalik supertoit, mis võiks sattuda toidulauale tihedamini. Kuidas muidu lapsed õpivad erinevaid köögivilju sööma, kui vanemad eeskujuks pole?

  • 500–700 g bataati (võid asendada soovi korral ka kartuliga)

  • 200–300 g punapeeti

  • oliiviõli

  • 1 dl kinoad või kinoa-bulguri segu

  • 200–300 g Hiina kapsast

  • 50 g fetajuustu

  • peotäis hakitud Kreeka pähkleid

  • soovi korral peotäis rosinaid

  • soola

Sidrunikaste:

  • 2 sl oliiviõli

  • 1 sl sidrunimahla

  • 1 tl piprasegu

  • 1 tl tilli

Eelsoojenda ahi pöördõhurežiimil 220 kraadini. Koori bataat ja peet ning lõika need umbes 2 cm küljepikkusega kuubikuteks. Aseta bataat ja peet ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ning maitsesta soolaga. Rösti ahjus 30 minutit, segades iga 10 minuti järel. Köögiviljad peavad jääma kergelt pruunistunud ja kahvliga katsudes pehmed.

Keeda kinoa või kinoa-bulguri segu vastavalt pakil olevale juhendile. Pane kastme koostisosad väikesesse purki, sulge purk kaanega ja raputa, et koostisosad seguneksid. Lõika Hiina kapsas ribadeks ja aseta suurde kaussi. Nirista kapsale pool kastmest ja sega läbi. Lisa kaussi keedetud kinoa, röstitud peet ja bataat, fetajuust, rosinad ja hakitud Kreeka pähklid. Nirista üle alles oleva kastmega.

Talvesalat pärlkruupide ja brokoliga

2–4 inimesele

Ideaalne valik, kui soovid nautida toekat ja tervislikku einet. Pimedal talvekuul sobivad vitamiinidest pakatavad brokoli ja lehtkapsas pere toidulauale, et toetada kõigi immuunsüsteemi. Odra pärlkruup annab salatile kena väljanägemise ja teeb pai kõhule. Salat sobib iseseisvaks roaks, kuid soovi korral võid kõrvale pakkuda ahjuvorste või -kana.

  • 100 g odra pärlkruupe

  • 300 g brokolit

  • 1 väike punane sibul

  • 1–2 peotäit kõrvitsaseemneid

  • 1 purk (425 g) kikerherneid

  • 1 sl toiduõli

  • 1/2 tl vürtsköömnepulbrit

  • 1/2 tl suitsutatud paprika pulbrit

  • 1/2 tl kuivatatud basiilikut

  • 1/2 tl kuivatatud tüümiani

  • 100 g lehtkapsast

  • soola ja pipart

  • peale 1 dl granaatõunaseemneid ja peotäis hakitud värsket koriandrit

Küüslaugu-tsitrusekaste:

  • 1 suur purustatud küüslauguküüs

  • 2 sl väärisoliiviõli

  • 1 tl Dijoni sinepit

  • 1 laimi mahl ja koor (või pool sidrunit)

  • 2 tl vahtrasiirupit või pruuni suhkrut

  • 1/4 tl tšillihelbeid

Pane väikesesse purki kõik kastme ained. Keera purgile kaas peale ja raputa korralikult, jäta ootama salati valmimist. Keeda pärlkruup vastavalt pakendil olevale õpetusele ja jäta sõelale nõrguma. Eelsoojenda pöördõhuga praeahi 200 kraadini. Lõika brokoli suupärasteks õisikuteks, puhasta sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Aseta brokoli, sibul, kikerherned ja kõrvitsaseemned suuremale ahjupannile ja nirista üle õliga, lisa maitseained ja pisut soola. Küpseta 12–15 minutit, vahepeal sega.

Puhasta lehtkapsas vartest ja tee parajateks ampsudeks. Võta pann ahjust ja lisa lehtkapsaampsud, sega kõik pannil läbi ja vajadusel lisa õli. Pane veel 5–10 minutiks ahju, aeg-ajalt sega. Kui lehtkapsas on kergelt krõbe, võta pann ahjust, lisa köögiviljade juurde ka pärlkruup ja sega kergelt läbi. Võta suurem serveerimistaldrik ja tõsta pannilt kõik taldrikule. Nirista üle kastmega, puista peale granaatõunaseemned ja värske hakitud koriander.

Päikeseloojangu värvi smuuti

Umbes 500 ml

Kui panna kokku magus hurmaa ja porgand, C-vitamiinist pakatav sidrun ja maasikad ning juurde pisut India pähkleid, saad kokku smuuti, mis on maitsev ja kasulik. Päikeseloojangu värvi jook on hea vahepala koolist tulnud lastele, aga ka sulle endale pärast pikka tööpäeva.

  • 1 üliküps hurmaa (umbes 200 g)

  • 200 g külmutatud maasikaid

  • 100 g külmutatud porgandikuubikuid

  • 10–15 India pähklit

  • poole sidruni mahl

  • 1 klaas vett

Pane kõik smuuti koostisosad blenderisse ja töötle vähemalt 60 sekundit. Kindlasti kasuta külmutatud porganditükke, sest värske porgand võib jääda tükiline. See, kui kreemine smuuti kokkuvõttes jääb, sõltub sinu blenderist. Vajadusel lisa vett.

Jaga
Kommentaarid