Väike äpihuviline

Poiss sai neljasena kätte minu ipadi, vaatas seal midagi ja askeldas omaette rahulolevalt. Arvasin, et laps vaatab Youtube'ist videosid või mängib juba olemasolevate äppidega, aga kuna pole just kõige tehnikateadlikum ema, siis ei teadnud, et krediitkaardi andmed on Apple'i kasutajasse salvestatud ning laps sai muretult muudkui uusi äppe juurde laadida. Kõik äpid ei olnud tasuta, enamik olid tasulised ja nii läks kontolt maha ca 200 eurot. Äppe laps muidugi ise ei kasutanud, vaatas korra ära ja siis hakkas igav ning läks uut otsima.

Pöördusin lõpuks Apple'i support tiimi poole et, kas saaks kuidagi raha tagasi. Nad tulid vastu ja olid nõus pool rahast tagasi kandma, ülejäänud oli justkui "kooliraha", et enam ei jätaks oma kaardi andmeid tahvelarvutisse salvestatuks.

Maria

Nelja-aastane soojuspumpade fänn tegutsemas

Tunnistan ausalt, et oma 4-aastasele pojale pole ma nutimasinate piirangut peale pannud. Osalt just seetõttu opereerib ka kohati näiteks teleripuldiga osavamalt kui mina. Tõsi, jälgin siiski, mida ta vaatab. Et oleks ikkagi midagi arendavat ekraanil - lastejaam.ee või toredad lastesaated/filmid/multikad. Keelan kategooriliselt vaatamise, kui kuulen midagi, mis sarnaneb tulistamisega või kui kostavad lollid hääled nagu Youtube'i põhjatu maailm koos oma põlve otsas tehtud koduvideotega pakub.

Toredaid seiku on kogunenud omajagu, teemad aga lähevad järjest tõsisemaks.

Juhtum nr 1

Hiljuti tegelesin ise tööasjadega arvutis, telefon aga oli lapse käes. Ühel hetkel jõudis mu meilile teade:

Täname Teid huvi eest ..... (firma) küttelahenduste vastu. Kinnitame, et oleme saanud kätte Teie päringu ja lähim .... toodete esindaja võtab Teiega peagi ühendust. Teie poolt edastatud andmed: Nimi: minu nimi õigesti kirjutatult E-maili aadress: oli samuti õige, sest kui algustäht „K" saab sisestatud, ongi aadressireal õige aadress. Telefon: 4683167046774 Maakond: k Köetava pinna suurus (m2): Krisiti. hejne& Kommentaar: DhdddjdjdjddjdjdbdmdmdmddmdjdjdjdjdjdlddkdkdkdkdkdkdjddjdmsjdmddkduddjdhdgddhksixxlkxlxdkdjxnhdmxxzxkddszzskdjdkdjsskslsuzskdkddsjddkdkdlsjdkjFifjdjddldjxflffjdfjddkdxlxjxjxxlxkxdkjxisssssjsse

Mõistagi vajas antud „päring" selgitamist. Saatsin reply'ga firmale vabanduse, et mina ei kirjutanud, vaid seda tegi mu 4-aastane laps.

Firmas on aga hea huumorimeelega töötajad, mistõttu müügidirektor isiklikult vastas mulle: „Väga vahva, kui lapsel on juba noorest peale huvi soojuspumpade vastu".

Juhtum nr 2

Olen küll rangelt keelanud oma telefonis oma töömeilide äpile vajutada, kuid eks keelud ongi selleks, et neist üle astuda. Ühel üsna hilisel õhtutunnil sain kolm mail delivery'ga teadet, et meil ei läinud kohale. Meili sisu: Rodjdeo, Eidkei, Didkdd, Eidkeixkdkdd.

Muidu poleks asi vast märkimist väärt, aga kuna laps on suur Lastejaama fänn ja mulle Eesti Päevalehe kultuuritoimetuse töötajana tuleb kirju ka ERR-ist, muu hulgas lastejaamast, siis kiri aadressile lastejaam@err.ee läks siiski läbi. Laps tahtis neile kirjutada ja meilireale ta automaatselt ka pärast „L-"-i sisestamist ilmus. Vabandan kolleegide eest ERR-is!

Juhtum nr 3

Telia TV, 83-aastane vanaema, videolaenutus ja 4-aastane

Teleripuldiga väga soojades sõprussuhetes 4-aastane suutis tellida (vana)vanaemale 40 euro eest uusi lastefilme. Nimelt taipas ta, et parool on 0000, vanaema selle muutmisega polnud tegelenud. Piisas, kui teised pisut sooja suve õues nautisid, kui Telia digilaenutus sai ohtralt tellimusi. Nüüd on mõistagi parool muudetud.

P.S Telia, kaaluge videolaenutuse osas piirangu pealepanemist. Kuigi majanduslikult kahjulik, võiks süsteem mitte lasta väga väikese ajavahemiku jooksul jooksul üle kümne filmi tellida. Vähemalt mitte klientidelt, kelle sünniaasta osutab, et klient on sündinud enne 2. maailmasõda. Nii nagu saab pank aimu, kui keegi teeb võõra pangakaardiga kiires tempos hämaraid tegusid.

Kristi

Pere ja Kodu Facebooki-lehe fännide veidraid juhtumeid mudilaste nutikatest vägitegudest:

  • Minu kolmene tellis rmk metsast kuuse!!! Ei tea kuidas, aga hakkama ta sai.
  • Minu poeg (6a),saatis mu elukaaslase sõbrale sõnumi, mis oli mõeldud elukaaslase (oli mustandite all).
  • Sisuks oli midagi sellist, et ootan sind nii väga koju ja igatsen sind ja tahaks juba ... sinuga.
  • Sõber oli sellel hetkel ,kui sms talle tuli, minu elukaaslasega koos.
  • Minu lapse on olnud paar korda mänge tellinud. Ise on alles viiene!
  • Minu 2,3 aastane kutsus Bolt takso. Hea, et asukoht segane oli ja enne ikka helistati ette...
  • Kui mu laps veel alla aastane oli, suutis ta minu telefonist kõik pildid ära kustutada.. see võttis tal aega kõigest mõned sekundid!
  • Minu pooleteisene teeb endast sadade kaupa selfisid ja saadab neid aegajal ka suvalistele kontaktidele.
  • Olime reisil ja kuna laps harjunud netist videosid vaatama, siis lükkas aga omaette auto tagaistmel mobiilse neti sisse ja lasi käia, arve oli mõne hetkega kerkinud 200 euroni!
  • moodsad telekad on ka nutitelefonidele sarnaselt navigeeritavad ja lastele meeldib see väga, meie mudilane tellis kõik filmid (no ikka palju), mille kaanepildid talle meeldisid, õppisime sellest, et koodi 0000 ei maksa siiski kasutada. Ja suuremaid lapsi sundisime koos sõpradega siis filmimaratonile, et mingigi osa kulutatud rahast asja ette läheks.


Mida põnevat meie lugejad Pere ja Kodu Facebookis veel arutavad, vaata SIIT!

Jaga
Kommentaarid