Karl-Johannes ema Helerin ja isa Mart on tänulikud, et Eestis on väga tasemel meditsiin. Mardi sõnul on selgelt näha ka seda, et koormus õdedel ja arstidel on väga suur ja tööjõudu peaks olema selles valdkonnas oluliselt rohkem.

Täna tähistab Ida-Tallinna Keskhaigla juba seitsmendat korda rahvusvahelist enneaegse sünni päeva, mille sõnum on sel korral „Sündinud liiga vara: õige ravi, õigel ajal, õiges kohas". Seda päeva peetakse 17. novembril üle maailma rohkem kui 60-s riigis ja sel päeval juhitakse tähelepanu enneaegselt sündinud lastele ja nende peredele.

Keskhaigla sünnitusmajas näeb aastas ilmavalgust üle 4000 lapse, neist ligi 350 on enneaegsed, kes veedavad oma esimesed elupäevad, nädalad ja isegi kuud haiglas.

Kõik siia ilma sündinud lapsed peavad saama võimaluse olla koos oma vanematega. Ka siis, kui laps vajab intensiivravi. Seega väärtustatakse Keskhaigla sünnitusmajas perekeskset intensiivravi, et kaasata juba peale enneaegse lapse sündi pereliikmed aktiivselt raviprotsessi.

Tänavusel enneaegse sünni päeval pöörame tähelepanu perede koosolemisele juba vastsündinu esimesest päevast. „Väga oluline on mõlema lapsevanema ööpäevaringne kohalolu intensiivravi osakonnas just nii kaua, kui kaua peab enneaegselt sündinud laps haiglas olema. Sealjuures on hindamatult tähtis ka isade toetus oma naisele, personalile ja oma lapse või lastele," tõdes Ida-Tallinna Keskhaigla lastearst- neonatoloogi dr Pille Andresson.

2018. aastal Keskhaigla sünnitusmajas läbiviidud Scene ehk rahvusvahelise perede Lähedusuuringu järgi leidis kinnitust, et nendel beebidel, kellel oli isa haiglas ema kõrval, oli nahk-naha kontakti ajaline kestust pea poole võrra pikem!

Enneaegse sünni päeva auks muutub taaskord Keskhaigla sünnitusmaja üheks ööpäevaks sirelilillaks, sest just see värv on enneaegsete tunnusvärviks, mis tähistab uue elu algust ning sümboliseerib optimismi.

Foto: ITK

Tallinna Lastehaigla toetajana juba 26. aastat värvib ka Neste Eesti peakontori fassaadi täna sirelilillaks. Ülemaailmse algatusega liitudes väljendab ettevõte toetust enneaegselt sündinud lastele ja nende peredele.

Jaga
Kommentaarid