1. Tasakaalustage töö- ja koduelu.

Tänapäeva ühiskonnas on järjest enam ühildada töö- ja pereelu, sest elutempo on kiire ning arved vajavad maksmist. Ometigi nõuavad ka lapsed aega ja energiat. Nii võibki see vanemate jaoks olla paras väljakutse. Oluline on leida endale sobiv töökoht, mis ei sea pereelu ohtu, nii tunned, et sul on kontroll oma elu üle, mitte et töö kontrollib sinu elu. Kui tunned, et liiga palju aega ja energiat kulub tööle, vaata üle oma tööaeg ning väldi õhtuti kodus töötamist.

2. Tee suhted endaga korda.

Vanemad panustavad tihtipeale kogu oma aja selleks, et muuta õnnelikuks abikaasa või lapsed. Tegelikult võiks alustada iseendast, sest kui teie pole õnnelikud, tunnetavad seda ka teised pereliikmed. Tunnista, millised on sinu vajadused ja võta teadlikult aega, et tegeleda nende asjadega, mis ka sind õnnelikuks teevad. See ei pea olema midagi suurt ja aega röövivat, piisab vaid 10 minutist enda ajast, et tunda end paremini.

3. Seadke vanematena mõistlikud piirid.

Loome tihtipeale lastele liiga rangeid piire, et kaitsta lapsi ohu eest. Oluline on selgitada lastele, miks piirid on vajalikud ja milleks need on head. Lapsed võivad muutuda trotslikuks, kui palume neil juhiseid järgida või käsime midagi teha. Kui lastele anda mõistlikud selgitused ja neile muutuvad piirid arusaadavaks, jääb ära ka liigne trots ja pahameel.

5. Suhelge omavahel.

Selleks, et kõik üksteist peres mõistaksid, on oluline suhelda omavahel, seda nii rasketel kui ka kergetel hetkedel. Lastel on sageli raske oma tundeid sõnadesse panna ja nende jaoks piisab teadmisest, et vanemad kuulavad neid. Rääkige nendega kõigest, mitte ainult probleemidest, vaid ka igapäevaelust. Kui lapsed tunnevad end kaasatuna teie tegemistesse, mõistavad nad, et nende arvamus on teie jaoks oluline.

6. Veetke perega ühiselt kvaliteetaega.

Proovige paar korda nädalas planeerida aeg, mis on pere jaoks ühine. Selleks võib olla midagi väga lihtsat, näiteks lauamängude mängimine või ühiselt toidu valmistamine. See liidab perekonda andes lastele tunde, et nad on olulised ning nendega koos olemisse panustatakse. Nii saate luua ka ühiseid mälestusi koos perega.

7. Olge paindlikud ja üllatage vahel lapsi.

Üle kõige vajavad tänapäeva ühiskonnas lapsed vanematega ühist aega. Seetõttu on tore lapsi vahel üllatada ootamatu plaaniga minna mõnele väikesele reisile või ühiselt ette võtta mõni tore tegevus. Rutiin on hea, aga vahel on vaja ka rutiinist välja saada, seda nii vanematel kui ka lastel. Lubage vahel laiska pärastlõunat perega diivanil, vaadates mõnda head filmi.

8. Ärge unustage ka oma partnerit.

Pärast laste saamist tundub justkui võimatu leida aega enda ja partneri jaoks, kuid vanemate omavaheline hea suhe loob ka harmoonia perekonnas. Lapsed õpivad suhete kohta oma vanematelt ja omandavad kõik peremustrid täiskasvanu ellu kaasa. Võtke teadlikult aega, et olla oma partneriga koos, suhelge igapäevaselt ja jagage kõiki muresid ning rõõme. Ka siis, kui ühist aega võtta justkui pole võimalik, on oluline rääkida sellest, et te seda sooviksite ja leida ühiselt lahendus.

Allikas: Familylives.org.uk

Jaga
Kommentaarid