Mida peaksid teadma Covid-19 vaktsineerimise kohta, planeerides rasedust, rasedana või imetava emana?

1. Vaktsineerimine ei mõjuta viljakust. Vaktsineerimise eel ei ole vaja teha rasedustesti. Vaktsineerimise järgselt ei ole vaja oodata kindlat aega, enne kui viljastuda.

2. Rasedate Covid-19-vastase vaktsineerimise kohta on veel vähe andmeid, kuid need on pidevalt täienemas. Loomkatsed ja senised andmed ei ole näidanud kahjulikku toimet rasedusele, lootele ega sünnitusele.

3. Kui rasedal on mõni kaasuv haigus, mille tõttu võib olla suur risk Covid-19 haiguse raskeks kuluks, või on tegemist eesliinitöötajaga, kelle nakatumisrisk on suur, võiks otsustada vaktsineerimise kasuks. Eelnevalt on kindlasti vajalik raseda individuaalne nõustamine tervishoiutöötaja poolt.

4. Raseduse ajal vaktsineerimise korral saab beebi läbi platsenta ja pärast sündi ka rinnapiima kaudu haigusevastaseid antikehi, need kaitsevad ka teda.

5. Rinnaga toitmine ei ole vastunäidustuseks Covid-19 vastu vaktsineerimiseks, rinnapiima sattunud vaktsiini jääkide osad ei ole lapsele ohtlikud. Vaktsineerimise järel ema organismis tekkivad antikehad erituvad rinnapiimaga ja kaitsevad ka beebit.

Vaktsineerimise järgselt tuleb jätkata kaitsemaski kandmist, käte hügieeni ja sotsiaalse distantsi hoidmist!

ALLIKAS: Pelgulinna sünnitusmaja

Jaga
Kommentaarid