“Littlest Pet Shop. Jutukogu”

Egmont Estonia, 128 lk

Jutukogu tõi meieni juba multikatest tuntud tegelased. Lugedes tekkis lastel tihti küsimus: kuidas see võimalik on? Selles uues ja imelises lemmikute maailmas on aga kõik võimalik! Lemmikud elavad nii põnevat elu, et ka laste fantaasia hakkab kõrgelt lendama, samas on neil loomakesi kerge endaga seostada. Raamatu seikluste käigus tuli lahendada eri olukordi, et sõpra aidata. Selle käigus sai naerda ja natuke ka kurvastada. Südamliku ja armsa raamatu läbiv teema ongi sõprus.

“Lumekuninganna ja igavene talv. Kuldsed lood”

Egmont Estonia, 320 lk

Preilisid on tabanud Elsa-­lummus! Ka raamatukogus leidis Kertu riiulitest kiirelt Elsa-teose. Selles sätendavas raamatus on üheksa lugu Elsa, Anna ja nende sõprade seiklustest. Osad olid meile tuttavad juba miljoneid kordi vaadatud multikast, osad uued. Kõik tegelased olid lastele teada, nii tekkis lugedes tunne, nagu kohtuks ammuste sõpradega. Raamatus on palju ilusaid pilte ja lood on kergelt loetavad. Vahepeal kostis laste suust ka multifilmist tuttav lauluviis ning kõvasti sai itsitada tegelaste naljade üle.


Andrus Kivirähk

“Leiutajateküla Lotte”

Eesti Päevaleht, 250 lk

Kuigi meil on kodus Lotte-raamat, oli Kertu kindel, et raamatukogust tahab ta laenata just “Leiutajate­küla Lotte”. Meil on see riiulil aukohal, olles ühtaegu aabitsaks, hea tuju loojaks ja magusa une väljameelitajaks. Raamat viib meid koeratüdruk Lotte, ta sõprade kassi­poeg Bruno ja jänesepoeg Alberti radadele. Saab osa Leiutajate­küla elanike tegemistest ja leiutiste võistlusest. Lugu on armas, pildid detailirohked. Kuniks lapsed süvenenult pilte uurivad ja detaile avastavad, jõuan mina rahulikus tempos juttu lugeda. Tähed on ka lapsele sobiva suurusega. Ja iga kord lõpetab meil selle raamatu lugemise küsimus: “Emme, millal me Lottemaale läheme?”

UKU VALIK

“Maailma looduse entsüklopeedia. Elusa looduse fantastiline maailm”

Tea Kirjastus, 504 lk

See raamat neelas terve pere. Üle 500 lehekülje teadmisi loomade-taimede ehitusest ja välimusest, toitumisest, käitumisest ja paljunemisest, elu- ja kasvupaikadest, levikust ja suhetest inimtegevusega. Lisaks väga põnevate illustratsioonidega inimese keha tutvustus. Raamatut oli tore lastega vaadata ja neile sealt põnevamaid fakte lugeda. Kuigi tegu on mahuka teadmistekoguga, andis mugavalt välja sortida teemasid, mis meile aktuaalsed. Piltide kõrvale kuulasime lehelt loodusheli.ee lindude ja loomade hääli. Raamat sobib igas vanuses loodus­huvilisele. Jätsin selle meelega elutoa lauale, et see satuks aeg-ajalt justkui juhuslikult iga pereliikme näppude vahele.


Karl P. N. Shuker

“Loomade varjatud võimed”

Ilo, 240 lk

Siit saime teada, kuidas loomad maailma näevad ja milliseid kummalisi võimeid neil on. Teemad on pikalt ja huvitavalt kirja pandud, nii et innustusin ka ise ning mõistsin, kui palju mul veel õppida ja avastada on. Raamatus on üsna palju pilte, mis sõnadeta mõistetavad, aga teksti lugedes tuli tihti lastele asju lihtsamalt ümber seletada. Kertu ja Uku on kõvad loodushuvilised ning püsisid üsna kenasti järjel. Kindlasti tuleb teha lugemisse pause, et ei tekiks info üleküllust.

“Minecraft. Vinged baasid”

Egmont Estonia, 96 lk

Uku kasutuses pole kodus ühtki arvutit, seega ma ei nimetaks teda Minecrafti-fänniks. Aga vanemalt vennalt on ta mõned oskused ja teadmised saanud, nii et raamatukogu riiulist Minecrafti-teoseid leides oli ta elevus suur. Neid ükshaaval hoolega silmitsedes valis ta lõpuks välja selle. Raamatus on uskumatud mängu­baasid, mille on loonud tõelised eksperdid. Lehti keerates rändad lendavast õhu­laevast veealusesse peidukohta ja sealt õuduste motelli.

Lapsevanemana mõtlesin pilte vaadates, kas neid asju annaks ka lego­klotsidest ehitada, aga oli näha, et lapsed vaatasid ehitisi hoopis modernsema pilguga. Teadjatele avab raamat ikka uksed arvuti võlumaailma. Raamatus on piltide juurde lisatud selgitused, et ka minusugune võhik hätta ei jääks. Meil läks aga nii, et Uku selgitas paljusid asju mulle ja nooremale õele. Väga põnev rollide vahetus. Kõigile!

Jaga
Kommentaarid