Pere ja Kodu peatoimetaja Elin Järvsaar mõtiskleb seekordses veerus, kas laps või teismeline on alati kodu peegel.

Ühes lapsevanemate sotsiaalmeediagrupis juhtusin teemapüstitusele, kus ema oli mures oma väikese lapse uue ja üsna inetu kombe pärast – nokkida nina ja seejärel leitud saadused suhu pista. Ema tundis vajadust postituse lõpus ära märkida, et ta pole ise kunagi lapsele sellist eeskuju näidanud...

Ilmselt oli see lapsevanem ära hirmutatud legendaarsetest ütlustest „Laps on kodu peegel“ või „Ega käbi kännust kaugele kuku“. Mina arvan, et kukub küll.

Seekordse numbri pühendasime umbes kolmandiku ulatuses teismelisi puudutavatele muredele ja rõõmudele.

Teismeliseiga pole vanematele peaaegu kunagi lihtne. Mudilasi suunates on meil tihti ootus, et neist kasvavad just need inimesed, keda me vormime – rääkides nendega viisakalt ja ilusas keeles, ei saa nemadki ju tulevikus end muudmoodi väljendada. Õpetades, kui oluline on haridus, on ju loogiline, et nad kasvavadki selles teadmises ja seavad alati õppimise oma prioriteediks. Kui me laste nähes suuri pidusid ei pea ning räägime alkoholi ja tubaka halbadest mõjudest, jääb see lapsele loomulikult külge.

Ja siis äkki on sul kodus ropendav ja uksi paugutav teismeline. Võib-olla on ta otsustanud kanda üksnes lõhkisi riideid, tõmbab endale igal hommikul enne kooliminekut süsimusta lainerijoone silmadele ja teatab reede õhtul, et läheb sõpradega peole, kust ei puudu ka mõned õlled... Õppimine teda väga ei köida.

Laps on kodu peegel?

Kui me vanematena suudaksime endale öelda, et laps ei ole kodu peegel ega peagi olema. Et on okei, kui meie lapsed ei mõtle ega käitu nii nagu meie. Teismeiga näitab, et neis on peidus palju rohkemat kui see, mida me neile teadlikult õpetanud oleme. Nad katsetavad, nad õpivad. Neist on sirgunud isiksused ja meil on aeg hakata neid usaldama. Vanemate siira huvi ja toega leiavad nad oma tee.

Leian siit ajakirjast ise ja loodan, et leiad ka sina mõtteid ja ideid, mis aitavad sul oma noort paremini mõista ning toetada teda neis teemades, milles ta sinu tuge vajab. Head katsetamise aega, enese leidmise aega teismelistele ja avatud meelt vanematele!

Kõiki Pere ja Kodu värske numbri lugusid saad juba praegu sirvida allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates. Ajakirja saad endale postkasti tellida SIIT.

„Teismeiga võib olla raske ja nõme aeg. Noored otsivad oma kohta sootsiumis ja võitlevad positsiooni nimel,“ mõtiskleb kahe teismelise ja ühe mudilase ema Karin.

Mul on alati olnud juustega teema. Varateismelisena ei saanud ma endale ilusaid soenguid lubada, sest kuidagi oli minu teadvusesse kinnistunud, et mul on liiga harali kõrvad,“ jagab Henry, kuidas pisike märkus võib noore inimese enesekindlusesse sellise kiilu lüüa.

„Mul on kõrini, et öeldakse: ole nüüd ema juures, ole nüüd isa juures,“ tegi Heiditi teismeline kevadel skandaali. „Olime püüdnud olla kärgperes poliitkorrektsed: lapsed on pool aega ema ja pool isaga,“ jagab Heidit oma pere kogemust.

„Pole kahtlustki, et iga koolilaps, kes januneb adrenaliini järele, leiab Linnanmäelt hulganisti tegevust. On aga mõned tähelepanekud, mida soovitan mõnusama kogemuse huvides enne minekut arvesse võtta,“ jagab Pere ja Kodu peatoimetaja Elin Järvsaar oma pere lõbustuspargi külastuse kogemust ning seda, millega sealjuures arvestada tasub.

„Laps ei pruugi teada, kuidas teda kõige paremini aidata saaks,“ möönab Hanna ja soovib, et kool märkaks enam noorte muresid. „Tahan, et noored tunneksid – nende probleemid on tähtsad,“ lisab Hedvig. Izabella paneb oma keerulist lugu rääkides teismelistele südamele, et ka tumedaimast august on võimalik välja tulla. Noored räägivad ausalt oma vaimse tervise probleemidest.

„Kuidas peaksin ma reageerima, kui laps tahab alkoholi proovida? Kas lubama lootuses, et ehk aitab see hoida lapsega häid suhteid? Või oleks targem siiski võtta arvesse kõiki riske, mis võivad alkoholiga kaasneda?“ nii mõtisklevad ilmselt paljud vanemad. Mida siis sellest kõigest arvata?

Meil vanematena võib olla oma nägemus, millal on õige aeg esimeseks seksiks, kuid kas see ka reaalsusega kokku langeb? Siinne lugu on eriline, kuna see on väga intiimne ja aus. Kolm noort räägivad seksist, suhetest ja esimestest kordadest.

Uurisime seitsmelt noorelt, kust nad oma rõivad ostavad ning milliseid trende järgivad. Samuti selgitasime välja, milliseid riideesemeid nad kindlasti selga ei paneks.

Teismeliseiga on proovimise aeg – sinu keha, nägu ja meeleolu muutub ning sooviksid katsetada kõiksugu tooteid, mida seni proovinud ei ole. Kuidas teha parimaid valikuid?

„Pulmapidu on Kanadas suursugune ja kulukas. Kombeks on, et vanemad toetavad peo korraldamist. Kes maksab, tellib aga ka muusika,“ räägivad Kanadast pärit Stephanie ja TJ.

„Ma ei taha isegi mõelda, mis oleks juhtunud, kui jäänuksin sel päeval vanema pojaga kahekesi,“ tunnistab preeklampsia tõttu 27. rasedusnädalal haiglasse sattunud ja keisrilõikega pesamuna saanud Egle.

„Paljusid asju, mida teismelised armastavad, Grethe nautida ei saa. Tavalaps võib soojal suvepäeval paki jäätist ära süüa, aga Grethe ei või seda endale lubada. Ka ei saa ta klassiõdede juurde ööseks jääda,“ räägib Karin Sillaste diabeedi pandud piirangutest.

„Ligi 15 aastat tagasi istusin ma ülikooli sisseastumisvestlusel ja vastasin küsimusele, kuidas kujutlen oma elu viie aasta pärast. Selle asemel, et end professionaalselt reklaamida, kõnelesin innustunult, kuidas olen siis isa. Ülikooli ma toona sisse ei saanudki ja lapse sünnini läks ligi kolm korda kauem kui pakutud aeg,“ kirjutab meie uus kolumnist Taavi Eilat, kelle sulest hakkavad ilmuma isaksolemiselood!

„Aaron jääb igal hommikul minust lasteaeda maha nuttes. Kas ta lõpuks lepib? Või pole ta veel lasteaiaküps?“ küsib Tuuli Keinaste.

Kuidas õpetada lapsele rahatarkust, kui teed enamike ostudest e-poes ja sularaha rahakotis polegi? Investor ja ema Kristi Saare kirjutab sellest oma seekordses kolumnis.

Osad lapsed haaravad kõike lennult ja ka lugema õpivad ludinal. Teised vajavad selles rohkem abi ja tuge. Jagame mängulisi õppimisvõimalusi ja soovitusi!

On tore, kui naabriteks satuvad samas vanuses lastega pered, sest nii pole vaja mängukaaslasi kaugelt otsida. Vahel võib rõõm aga asenduda murega. Ära jäta oma last üksi, kui teda kiusatakse!

Maskeeru koos Kertu (5) ja Ukuga (8) ämblikuks ning meisterda sõprade hirmutamiseks päris ise roniv ämblik.

Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (8) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.

Karla oli 70 aastat vana ja sellest 50 aastat oli ta töötanud kellapoes. Poe oli Karlale jätnud isa ja temale omakorda tema isa. Poes leidus igasuguseid imepäraseid kelli ja nad kõik olid vanad. Seintel rippusid uhked käokellad ja toredad pommidega kellad, aga leidus ka plärisevaid äratajaid, nahkrihmaga käekelli, isegi kulduure, mis käisid ketiga taskus. Kõik nad tiksusid nagu kellavärk.

Laste kõrvalt restorani jõudmine võib olla logistika meistriklass. Miks mitte aga muuta oma kodu restoraniks ja kokata vahelduseks midagi tõeliselt erilist? Pange lapsed varem magama ja kesköine restoran võib alustada! Peakoka ja külaliste rollis olete vaid sina ja sinu kaaslane. Mereanniretsepte jagab Paula Särekanno.

„Kui lapsed on mind mõnel vaidlusel haneks tõmmanud või nurka mänginud, siis – kuigi see võib tähendada ärritavat peavalu – on mul tegelikult hea meel. Tubli laps, noh,“ muigab kahe lapse isa Siim Nestor.

Jaga
Kommentaarid